VÅR HISTORIA
FRÅN HAMBOVÄNNER
TILL HV-DANSARE

Fyra decennier med takt, fart och gemenskap

Ett danssällskap med förkärlek till gammeldans som växte och blev en dansklubb med bredd och stor gemenskap - det är vår historia. Hur den fortsätter bestämmer du!

Publicerad 2023-08-12
Uppdaterad 2023-08-12

1983 startar vår resa som egen förening. Tidigare hade medlemmarna varit ett utskott i nykterhetsorganisationen IOGT-NTO, men nu bildar vi alltså dansföreningen Hambovännerna och driver verksamheten i helt egen regi på ideell basis.

Redan några år efter starten har klubben växt ordentligt. Det anordnas kurser och dans inom Kultis, bugg, foxtrot och tango i Medborgarhuset i Falköping. Alla som dansar och går kurs hos oss får lösa medlemskap, och våren 1986 är vi över 600 medlemmar.

Sommaren 1990 åker våra Kultisdansare, eller Festivaldansarna som de kallade sig, på USA-turné. Man har knutit kontakter i Amerika och vill tillsammans med dragspelsklubben visa upp den svenska gammeldansen och träffa svenskättlingar.

Samtidigt utvecklas tävlingsverksamheten i rask takt och under början av 90-talet är vi cirka 80 tävlingsdansare som åker landet runt för att tävla i främst bugg, dubbelbugg och jitterbugg. Nu börjar vi även kalla oss HV-dansare, H från Hambo och V från -vännerna.

Kursverksamheten fortsätter att locka både nya och befintliga medlemmar, vi denna tiden har vi upp emot 600 kursdeltagare i veckan, och hiphop är en ny dans som lockar de yngre medlemmarna. 1993 slår vi medlemsrekord med imponerande 1500 medlemmar!

1994 reser ett stort gäng tävlingsdansare till Karlstad för de Svenska Mästerskapen. Med sig hem tar de flera bucklor; vi har tagit guld i klassen Bugg Vuxen, silver och brons i klassen Bugg Junior, och silver i klassen Bugg Ungdom. År av träning och engagemang har nu gett riktigt fina resultat.

Sammanfattningsvis är 90-talet ett decennium då vi verkligen visar på stor bredd. Vi dansar bland annat bugg, dubbelbugg, jitterbugg, foxtrot, Kultis, hiphop och rock'n'roll. Vi arrangerar danskvällar, kurser, träningar, tävlingar, uppvisningar, skoldiscon och sänder till och med ett eget program i Falköpings närradio.

Efter millennieskiftet fortsätter vi verksamheten med huvudsakligt fokus på kurser, träningar och tävlingar. Dessutom fortsätter vi anordna aktiviteter för de yngre medlemmarna och olika mindre evenemang för klubbens dansare. 

2007 flyttar vi verksamheten till vår nuvarande lokal på Eriksgatan 4 i Falköping, klubblokal Håvet som vi kallar den. Åren som följer dansar vi bland annat bugg, dubbelbugg, modern fox, Kultis, West Coast Swing och boogie woogie. 

I slutet av 2010-talet gör tävlingsverksamheten ytterligare framgångar, under Svenska Mästerskapen 2018 tar vi hem segern i klassen Dubbelbugg Junior, och året därpå seger i klassen Bugg Junior. Vid denna tid startar vi även ett arbete för att etablera paradans i vår förening. 

2023 firar vi 40 år som dansförening. Vi blickar tillbaka och minns samtidigt som vi satsar och strävar framåt. Är det något vi lärt oss av vår historia så är det att bredd och engagerade medlemmar är HV Dans styrka, styrkan som får oss att växa och skapa gemenskap. Du hänger väl med oss på vår fortsatta resa mot vår vision; alla danser, på alla nivåer, för alla åldrar.

Skribent
Morgan Engkvist