Headerbild

Det här är gammeldans - och så lär du dig dansa

2024-08-17 i Kurser

Prenumerera via:

RSS

Gammeldans, eller Kultis som vi även kallar den, var starten till hela vår förening för drygt fyrtio år sedan. Hos oss lär du dig dansa från grunden, läs mer och boka kurs här!

Hambo, snoa, vals, schottis, polka och mazurka är några av de danser som var vanligt förekommande förr i Sverige. När den mer moderna dansen foxtrot gjorde entré på de svenska dansbanorna i början av 1900-talet fick hambon och de andra danserna samlingsnamnet gammeldans. Många av dessa danser har sedan dess utvecklats till olika varianter och kan då även kallas gillesdans.

1983 bildar våra första medlemmar Dansföreningen Hambovännerna. De håller då kurser och egna danskvällar inom just gammel- och gillesdanser. Det var så populärt att föreningen på bara några år växte till hundratals medlemmar! Under 1990-talet växer föreningen ytterligare och omfattar då fler danser, som bugg och foxtrot, och får det nuvarande namnet HV-dans.

Kultis, eller gammeldans, dansas fortfarande runt om i landet, både i föreningar och ute på dansbanorna. Hos oss kan du gå grundkurs i Kultis och lära dig de olika danserna och vanligt förekommande varianter. Dessutom har vi motionsdans varje vecka där alla som kan dansa Kultis är välkomna! Läs mer om Kultis på samlingssidan och boka plats på grundkursen i vår bokningsportal. Vi ses!

BOKA GRUNDKURS


Skribent
Morgan Engkvist

Adress

DF HV-Dans Eriksgatan 4 521 35 Falköping

Kontakt

hv-dans.se/kontakt

Drivs med KlubbenOnline

Logga in